Vervolg artikel:
Penders, Jean, "Wie weet is het halve werk al gedaan.
Wordt het Utrechts Documentatiesysteem een nationaal kennisinstituut?".
Zelfs degene die er maar niet op komt wat hij nou precies wil vragen, wordt zoveel mogelijk geholpen. Informatie over een onbekend adres is niet het allermoeilijkst: de plattegrond biedt uitkomst, hierover meer bij ‘Utrecht’. Als hulpmiddel bij andere begrippen geldt de ‘zoekplaat’, ook hierop wordt terug gekomen.
Wat levert het zoeken in documentatie.org uiteindelijk op? Verwijzingen naar meer informatie, verwijzingen naar literatuur en – voor wie geluk heeft - teksten en afbeeldingen. Een belangrijke rol wordt toegekend aan de ‘externe link’. Tal van onderzoeksinstanties, zoals die waarmee het UDS samenwerkt binnen het Platform Mariaplaats, hebben een eigen site met een eigen manier om hun vakgebied te ontsluiten. Op twee manieren wil het UDS daarmee samenwerken. Eerstens door bij relevante trefwoorden op het bestaan van die site te wijzen.
De site van Menno van Coehoorn is aanklikbaar bij verdedigingswerk, die van Bureau Monumenten en Archeologie Amsterdam bij monument – Amsterdam. Belangrijker nog is de mogelijkheid van het ‘dieplinken’: binnen die sites wordt de relevante pagina opgevraagd. De teksten en afbeeldingen uit de genoemde sites verschijnen bij respectievelijk rondeel en Amsterdam – Nes 89. Zo ook geeft Harderwijk een directe verbinding met de gemeentelijke site aldaar, met de historische vereniging Herderewich, verschijnt een literatuurlijst uit het Gelders Documentatiecentrum en alle afbeeldingen uit ‘Gelderland in beeld’. Binnen die sites kan naar hartelust verder gewerkt worden, dus wie een foto van Oudegracht 99 bij Het Utrechts Archief wil bestellen, hoeft maar te klikken.
De pretentie van het UDS een ‘eigen-wijze’ zoekmachine te zijn voor de monumentenzorg in de ruimste betekenis, is hierdoor minder arrogant dan het lijkt. Kortom: de ideale site is niet één site, maar een netwerk van gekoppelde informatiesystemen.
Wat komt er, wat zit er nu in het UDS?
De studiedag van het Platform Mariaplaats kwam in zekere zin te vroeg. Technisch draait de site nu wel goed, de bezoeker gaat het echter meer om de huidige inhoud dan om de potentie. De miljoenen hyperlinks moeten nog handmatig worden aangebracht. Bij het nu pas op dreef komende vullen van het geschapen kader is veel aandacht besteed aan de voorbeelden, zoals de genoemde, die de mogelijkheden van het systeem demonstreren. Het gevaar bestaat dat de feitelijke inhoud daardoor voorlopig nog teleurstelt. In de toekomst ligt dat anders en ook technisch zal de site dan beter werken. Er is nu gekozen voor een werkwijze en resolutie die afgestemd is op de situatie die over enkele jaren gebruikelijk zal zijn. Wie het geluk heeft al over een snelle verbinding en een groot scherm te beschikken, ziet hoe documentatie.org over enkele jaren overal zal werken. Een recente demonstratie in Kiev was – technisch gezien – dan ook geen succes, de telefoonverbinding was te langzaam. Om de lezer niet teleur te stellen worden hierna niet alleen vrome wensen geuit, maar ook een kijkje op de inhoud gegeven, zoals die bij het verschijnen van dit Bulletin beschikbaar is.
Zie verder volgende kaart